Blogtour een interview met Marleen Hartog

Marleen Hartog bracht in 2019 haar boek Skoftig uit, omdat het boek nu een jaar bestaat vond Marleen het hoogtijd voor een nieuwe blogtour (waar ik het absoluut mee eens ben). Ik mocht haar in deze ‘net even anders’ blogtour een aantal leuke vragen stellen en haar boek lezen. Vandaag vind je alle informatie over Marleen en haar boeken. Binnenkort zal ook de recensie van haar boek Skoftig online komen.

Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Marleen Hartog en ik schrijf thrillers. Dat is de zeer korte en onvolledige versie om mezelf voor te stellen. In de langere versie zou ik je vertellen dat ik dol ben op lezen, Spanje, Formule 1 kijken, reizen en sushi eten. Dat ik samen met mijn man, zoon en poes Skittles in een houten huisje in het bos woon. Dat ik zelf het liefste thrillers lees. Dat ik introvert ben. Dat mijn eerste thriller Skoftig heet en de tweede, die dit najaar uitkomt, Spiegeleffect.

Wat is de reden dat je bent begonnen met schrijven?
Schrijven heb ik altijd graag gedaan. Als kind schreef ik al notitieblokken vol met spannende verhalen. Het is iets wat bij mij hoort, net als dat ik een grote fantasie heb. Mijn droom om een boek te schrijven heb ik lang voor me uitgeschoven, tot ik het zat raakte er alleen over te praten en het gewoon ben gaan doen. Op papier kan ik alles kwijt, het is een geweldige uitlaatklep.

Kun je ons iets over jouw schrijfproces vertellen?
Als ik bezig ben met het schrijven van een boek werk ik het liefste achter elkaar door, maar in de praktijk is dat niet altijd mogelijk, dus ik pak de momenten die ik pakken kan. Ik kan overal schrijven. Op papier of op de laptop, in een café, thuis of in het bos. Zolang ik maar kan schrijven is het al gauw goed. Of nog beter gezegd: zolang ik zelf maar genoeg tijd blijf maken om te schrijven, ben ik blij. Ik woon nu in een huisje midden in de natuur en dat is een enorm fijne schrijfplek. Wanneer ik ervoor ga zitten, kan ik heel snel schrijven. De woorden komen vanzelf en ik hoef er alleen maar voor te zorgen dat mijn vingers mijn gedachten bij kunnen houden.
Leuk weetje: zowel Skoftig als Spiegeleffect heb ik deels in Spanje geschreven.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik haal werkelijk overal inspiratie vandaan. Elk gesprek, elke gebeurtenis of ervaring zet mijn brein aan. Ik heb een grote fantasie, dus ik hoef maar een detail te zien en ik verzin er binnen no time een verhaal omheen. Op een of andere manier neig ik daarbij naar gruwelijkheden. Wat zou iemand hier voor slechts mee kunnen doen? Wat kan er mis gaan? De donkere kanten die ieder mensen bezit, fascineren me. Ideeën voor spannende thrillers heb ik dus meer dan genoeg, ze moeten alleen nog even geschreven worden!

Hoe voelde je je toen je voor het eerst één van je eigen boeken in handen had?
Bij elk boek is het een fantastisch gevoel het allereerste exemplaar in handen te hebben. Alle maandenlange inspanningen zijn samengekomen tot het product waar het allemaal om te doen was. Het is de afsluiting van een intense periode vol creatie en het begin van een nieuwe fase: het boek mag de wijde wereld in.

Ondanks dat je al bezig was met Skoftig werden andere boeken eerder uitgegeven, hoe voelde het voor je om dit verhaal aan de kant te moeten leggen?
Ik had een jaar de tijd genomen om Skoftig te schrijven. In dat jaar raakte ik zwanger en tijdens de 20-wekenecho bleek dat mijn zoon net als ik geboren zou worden met een schisis (gespleten lip, kaak en gehemelte). Er bleek geen actueel boek over dit onderwerp op de markt te zijn. In eerste instantie wilde ik hier geen boek over schrijven, maar ik wist dat ik hier veel mensen mee zou kunnen helpen. Ik voelde dat ik daar eerst een boek over moest schrijven. Daarna kwam het leven nog tweemaal tussendoor. Toch werkte ik op de achtergrond al die tijd door aan Skoftig. Achteraf gezien klopt het; ik heb eerst de ervaring opgedaan die ik nodig had om me nu volledig op het genre te kunnen richten waarbij mijn hart ligt: thrillers.

Skoftig speelt zich af in West-Friesland, waarom wilde je dit verhaal juist in die plaats laten afspelen?
West-Friesland (NH) is de regio waar ik ben opgegroeid. Qua locatie zocht ik het eerst in Azië, alleen was ik daar zelf destijds nog nooit geweest. Ik kreeg de tip om het boek dicht bij mezelf te houden, ondanks dat het fictie is. Die tip heb ik letterlijk genomen. Ik ben teruggegaan naar het dorp waar ik ben opgegroeid. De kermis is in deze West-Friesland voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Skoftig speelt zich dan ook af tijdens het kermisweekend in Wervershoof. Die tip voer ik in zekere zin ook door in mijn volgende thriller. Ik ben inmiddels in Azië geweest en het verhaal speelt zich gedeeltelijk in Thailand af.

Binnenkort komt er een nieuw boek van je uit genaamd Spiegeleffect is er al meer bekend over de verschijningsdatum en kun je ons alvast iets over het verhaal vertellen?
Ik heb op het moment van schrijven nog geen exacte datum, maar ik kan natuurlijk al wel iets vertellen over deze thriller. Door haar relatie met de dominante Marius is hoofdpersoon Kim zichzelf stukje bij beetje kwijtgeraakt. In de hoop zichzelf terug te vinden, vlucht ze naar Thailand, waar op dat moment een meedogenloze seriemoordenaar actief is. Dan is er ook nog Lona: zij draagt de last van een gruwelijk geheim. Om te overleven leidt ze een teruggetrokken bestaan. Wanneer ze het belangrijkste in haar leven dreigt te verliezen, wordt ze gedwongen de confrontatie aan te gaan met haar donkere kanten. Kan ze voorkomen dat de verpletterende waarheid aan de oppervlakte komt?

Wat is de leukste, bijzonderste, gekste reactie die je ooit op één van je boeken hebt gehad?
Ik ben opgeleid als grafisch vormgeefster en heb de cover van mijn eerste boek Geboren met een schisis – Zo moeder, zo zoon zelf ontworpen. Op een dag kreeg ik van een moeder van een kindje met een schisis een foto doorgestuurd. Op haar arm – en op die van haar partner – preikte een tatoeage: de door mij ontworpen illustratie die op de cover van het boek staat. Wauw!

En als allerlaatste: Is er een Nederlandse auteur waar je tegenop kijkt en je misschien wel heeft geïnspireerd om te gaan schrijven?
Paul van Loon. Als kind verslond ik zijn boeken. Met name De Griezelbus, die heb ik heel vaak gelezen. Ik weet niet of Paul van Loon mijn originele inspiratiebron is geweest om te gaan schrijven, maar hij is ongetwijfeld van invloed geweest op mijn liefde voor spannende verhalen.

Zin in een spannend verhaal? Op marleenhartog.nl kun je direct de gratis mini-thriller ‘Het Slachthuis’ downloaden.

Een gedachte over “Blogtour een interview met Marleen Hartog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s