Interview Merel De Keyzer

Merel De Keyer werd door naar boek Over wezenloze zielen bekend in België en Nederland. Na het lezen van haar boek werd ik super benieuwd naar haar verhaal en hoe ze op het idee van dit duistere sprookje kwam. Gelukkig wilde ze de tijd nemen om een paar vragen te beantwoorden.

Hoe ben je met schrijven begonnen?

Toen ik een jaar of elf was, schreef mijn oudste zus verhaaltjes en die las ik dan soms. Uiteindelijk ben ik haar na gaan doen en begon ik mijn eigen verhaaltjes te schrijven. Mijn eerste “lange verhaal” heb ik geschreven op Wattpad.com – een online platform waarop je je schrijfwerk kan publiceren en dat van anderen kan lezen.

Heb je een specifieke studierichting gevolgd om schrijfster te worden?

Helemaal niet. Ik ben zelf nog maar negentien en studeer dus nog – mijn studierichting heeft ook niets met schrijven te maken. Ik volg namelijk Oost-Europese Talen en Culturen. Schrijven is, naar mijn mening, iets wat je voornamelijk leert door het te doen en zelf veel te lezen, al zullen anderen dan weer zweren bij lessen creatief schrijven. Zoiets heb ik echter nooit gevolgd en daar heb ik ook geen behoefte aan.

Kun je ons iets over jouw schrijfproces vertellen?

Mijn schrijfproces verschilt sterk per project. Soms plan ik het hele verhaalverloop voor ik mijn eerste versie schrijf, soms niet. Het schrijven zelf gaat wel vaak zelfs volgens hetzelfde verloop: ik open mijn document, zet de juiste muziek aan, schrijf één zin, die ik dan zo erg vind dat ik een kwartier door twitter ga scrollen, waarna ik dan probeer een stuk of vijfhonderd woorden op papier te zetten. Ik schrijf erg traag.

In 2018 kwam jouw boek Over wezenloze zielen uit, kun je ons iets meer over dit boek vertellen?

Over Wezenloze Zielen is een donker sprookje, helemaal in de sfeer van de vertellingen die de Gebroeders Grimm hebben opgeschreven. Het hoofdpersonage, Sieglinde, ontrafelt in een kasteel iets vreselijks – iets wat enkel zij kan voorkomen of net kan doen veroorzaken.

Hoe kwam je op het idee van Over wezenloze zielen?

Ik ben het gaan schrijven geïnspireerd door de winter, sprookjes (natuurlijk) en de films van Guillermo del Toro, zoals Crimson Peak en El Laberinto del Fauno.

Hoe voelde het voor jou toen je de eerste kopie van je boek in handen kreeg?

Surreëel. Ik heb denk ik een uur lang zitten grijnzen – deed pijn aan mijn kaken.

Hoe voelde je je toen je de eerste keer mocht signeren en dat mensen wisten wie je was en je boek hadden gelezen?

Ik durfde bijna niet te signeren! Mijn handschrift is zo lelijk en het voelde alsof ik de boeken lelijker maakte. Maar het was wel leuk om te zien hoe mensen er nieuwsgierig naar waren en na het lezen hun reacties voorbij te zien komen.

Lees je alle recensies die er over je boek komen? En kun je je nog één herinneren die echt indruk op je had gemaakt?

Oh, ja, ik lees alle recensies. Degene die mij het meest is bij gebleven is denk ik die van https://firefly-book.com/ – die vond ik gewoon heel leuk om te lezen.

Ben je momenteel bezig met je volgende boek, en zo ja kun je ons er al iets meer over vertellen?

Ik ben momenteel bezig met een young adult high fantasy in een Russisch-geïnspireerde fantasy wereld. Of die ooit gepubliceerd wordt, kan ik niet zeggen.

En als allerlaatste: Is er een Nederlands schrijvend auteur waar je tegen op kijkt en je misschien wel heeft geïnspireerd om te gaan schrijven?

Rima Orie van De Zwendelprins. Zij schreef ook lang op wattpad.com (waar ik dus enkele jaren mijn verhalen online heb gezet) en zij won de MoonYA wedstrijd op sweek.com. De Zwendelprins is ook mijn favoriete oorspronkelijk Nederlandstalige YA boek.

Lieve Merel, heel erg bedankt voor je interessante antwoorden! Ik hoop in ieder geval dat je nieuwe boek wordt uitgegeven want het klinkt al heel leuk en spannend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s