Fake! – Carry Slee

Titel: Fake!
Auteur: Carry Slee
Genre: Jeugd 12+
Uitgeverij: Carry Slee
Pagina’s: 265
Prijs: 17,99
Verschijningsdatum: 19 mei 2021
Beoordeling: ⭐⭐⭐(⭐)

Als Levi ziet dat Emiel een wel erg intiem gesprek voort met zijn vriendin Mila gaat hij boos op hem af. Het komt tot een ruzie waarbij Levi Emiel een trap geeft en hem opjaagt. Kort daarna blijkt Emiel in het ziekenhuis te zijn beland, hij ligt zelfs in coma!
Dan duikt er een filmpje op waarin het lijkt alsof Levi Emiel van de vesting in het park trapt! Levi beweert onschuldig te zijn en dat het filmpje fake is, maar vrijwel niemand geloofd hem en Mila maakt het zelfs met hem uit. Levi wordt niet alleen geschorst van school maar als het filmpje viral gaat vreest hij voor zijn leven als er verschillende woedende reacties en zelfs doodsbedreigingen komen. 

Met Fake! laat Carry Slee het gevaar van Deep fakes zien, iets wat in deze tijd helaas vrij vaak voorkomt. Deze filmpjes lijken zo echt dat het ontzettend moeilijk is om erachter te komen of ze echt of nep zijn. Wat ik vooral indrukwekkend vond aan Fake! is de manier waarop Carry Slee blijft meebewegen met hetgeen wat jongeren bezighoudt en blijft inspelen op actuele situaties onder jongeren. 
Hierdoor maakt ze jongeren alert voor het gevaar wat achter het maken en/of verspreiden van fake filmpjes zit, maar ook hoe goed je als jongeren moet oppassen met het voor waar aannemen van filmpjes. 

We kunnen wel stellen dat Carry Slee één van de meest succesvolle jeugdboekenauteurs van Nederland is en met Fake laat ze opnieuw zien waarom ze bij de absolute top hoort. Met haar toegankelijke, vlotte schrijfstijl is het makkelijk leesbaar voor iedereen of je nu ontzettend graag leest of juist helemaal niet. Ook heeft ze een verhaal geschreven waarbij er voor iedereen wel wat in zit. Zo zit Fake! niet alleen vol met spanning maar vind je thema’s als vriendschap, relaties en pesten in het boek. Ook zul je tijdens het lezen merken dat elk van de personages een persoonlijke groei doormaakt waardoor ze leren van hetgeen wat ze meemaken. Dit kan voor jongeren een grote stimulans zijn om ook naar hunzelf te kijken en hoe ze de dingen die ze meemaken kunnen toepassen in de praktijk. 

Doordat het boek zich richt op verschillende grotere thema’s wordt niet alles even uitgebreid besproken in principe is dit niet heel erg maar toch had ik over sommige onderwerpen graag meer informatie gehad zodat die personages je ook meer kunnen raken en zullen bijblijven. 

Door dit alles is Fake! niet alleen een heel leuk boek om te lezen maar zal het jongeren ook ontzettend veel leren en bewuster maken van de gevolgen van verschillende acties. 

Carry Slee won met haar boeken al vele verschillende prijzen en werden er al meer van 5 miljoen exemplaren van haar vele boeken verkocht. Verschillende hiervan waaronder, Afblijven, Spijt! en Razend werden verfilmd. Niet voor niets behoort ze tot de absolute top van jeugdboekenschrijvers in Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s