Soldaat van het Noorden – Bram Baptist

Titel: Soldaat van het Noorden
Auteur: Bram Baptist
Genre: Jeugd 12+
Uitgeverij: Hamley Books
Pagina’s: 214
Prijs: 17,50
Verschijningsdatum: 3 mei 2021
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐

Klaas is dertien jaar als zijn leven voorgoed veranderd. Zijn vader en overbuurman zijn lid van het verzet en ook hijzelf smokkelt af en toe bonkaarten maar dan word eerst zijn buurman en kort daarna ook zijn vader opgepakt door de Duitsers.
Wanneer Klaas een briefje van zijn vader vindt gaat hij direct over tot actie. Zijn vader heeft het vermoeden dat er een verrader in de verzetsgroep zit en vraagt Klaas hem zo snel mogelijk op te sporen en uit te schakelen. 

Aangezien ik zelf uit Groningen kom en mijn opa en oma de tweede wereldoorlog bewust hebben meegemaakt ben ik altijd geïnteresseerd in boeken die zich afspelen in het Hoge Noorden, dit zorgde ervoor dat ik Soldaat van het Noorden direct wilde lezen en daar heb ik zeker geen spijt van gekregen. Bram Baptist heeft, ondanks de weinige informatie die er over Klaas Nieboer is, een bijzonder boek weten te schrijven. 
Al vanaf bladzijde één werd ik in het verhaal gezogen en het boek wegleggen kwam niet eens in me op!

Bram Baptist heeft een ontzettend fijne schrijfstijl waarbij hij situaties op een beeldende manier tot leven brengt en je je op sommige momenten in Foxhol waant. Baptist wekt daarnaast veel nieuwsgierigheid op bij zijn lezers doordat hij zijn verhaal, zoals hierboven genoemd, heeft gebaseerd op een bestaand persoon. Dit maakt dat het boek nog meer bij je binnenkomt en vele na het lezen van Soldaat van het Noorden zelf ook het leven van deze jonge verzetsstrijder zullen uitpluizen. 

Wat ik vooral erg goed vind aan dit boek is dat speciaal voor de jeugd is geschreven. Op deze manier wordt een periode waar veel jeugd alleen maar van hoort op school tastbaar gemaakt en op een manier verteld die ze zal aanspreken. Hierdoor zullen de lezers niet alleen een spannend verhaal te lezen krijgen maar ook vooral meer inzicht krijgen over één van de heftigste periodes in de geschiedenis. 

Daarnaast is de opmaak van het boek weer zoals we van Hamley Books gewend zijn. Niet alleen is de cover gelijk sprekend voor het verhaal maar ook de foto’s die je door het boek heen vind zijn niet alleen indrukwekkend maar maken het verhaal nog levendiger. 

Bram Baptist heeft voor mij met Soldaat van het Noorden echt voor zich gewonnen en ik kan niet wachten om nog meer van deze talentvolle auteur te lezen. 

Bram Baptist studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij heeft al verschillende (korte) verhalen geschreven waaronder Koningszoon een boek wat in het najaar van 2021 opnieuw zal worden uitgebracht bij Hamley Books.

Ik las dit boek als onderdeel een blogtour georganiseerd door Hamley Books. De overige deelnemers vind je in de banner hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s