De Schaduwvriend – Alex North

Titel: De Schaduwvriend
Auteur: Alex North
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Pagina’s: 416
Prijs: 21,99
Verschijningsdatum: 28 oktober 2020
Beoordeling: 🌟🌟🌟🌟🌟

Nadat zijn dementerende moeder van de trap is gevallen keert Paul met veel tegenzin na vijfentwintig jaar weer terug naar zijn oude woonplaats, de plek waar zijn vriend Charlie een klasgenoot, en vriend, vermoordde. Na de moord verdween Charlie en nog altijd gaan de wildste theorieΓ«n de ronde. 
Al snel nadat Paul is teruggekomen krijgt hij het gevoel gevolgd te worden en als zijn moeder vertelt over een indringer wordt zijn angst dat Charlie is teruggekomen alleen maar groter. De tijd tikt en Paul moet erachter komen wat er gebeurt is op de dag van de moord voor het te laat is.

β€œEr kwamen nu meer herinneringen boven, duister en boosaardig, en ik besefte dat ik weliswaar niet liever wilde dan klaar zijn met het verleden, maar dat het erom ging of het verleden klaar was met mij”

Wie het eerste boek, De Fluisterman, van Alex North heeft gelezen kan zich verheugen om opnieuw een raadselachtige en duistere thriller te lezen waarin niets is wat het lijkt. 
De Schaduwvriend lees je met ingehouden adem en meerdere malen zullen je nekharen overeind gaan staan het verhaal blijft je zelfs in je dromen achtervolgen en houdt je tot de laatste bladzijde in je greep. 

Alex heeft een bijzondere manier van schrijven, hij weet zijn lezers te trekken met zijn levendige schrijfstijl en de mystiek die zijn boeken uitstralen. De duistere thema’s van zijn boeken en de angstaanjagende moordzaken houdt je steeds alert en nieuwsgierig en maakt dat je als lezer de spanning die wordt opgebouwd diep in je lichaam voelt. 
Meer dan eens moest ik mezelf even uit het boek trekken om te beseffen dat het maar een boek was zo erg werd ik door het plot in beslag genomen.

Het verhaal wisselt tussen verschillende personages, hierbij heeft Alex North ervoor gekozen het verhaal van Paul in de eerste persoon te schrijven terwijl hij de hoofdstukken die zijn geschreven vanuit het perspectief van rechercheur Amanda Beck in de derde persoon geschreven zijn. Dit zorgt ervoor dat het verhaal van Paul veel dichterbij komt en hij als persoon dus meer invloed op je heeft  terwijl Amanda door de schrijfwijze op een grotere afstand wordt gehouden. 

Ook wisselt het verhaal tussen het heden en de periode van de moord en wat daaraan vooraf is gegaan. Doordat je steeds maar kleine beetjes informatie krijgt over wat zich vijfentwintig jaar geleden afspeelde blijf je als lezer ook steeds nieuwsgierig naar de rest van het verhaal en wat er nou precies is gebeurt. Deze nieuwsgierigheid wordt nog vergroot door de verschillende twists die door Alex in het verhaal zijn aangebracht en je steeds weer op het verkeerde been zetten. 

Ik las eerder ook De Fluisterman en kan daardoor met recht zeggen dat ik een absolute fan ben van de boeken van Alex North, een auteur om zeker in de gaten te houden en één waarvan zijn boeken op de leeslijst moet staan van elke thrillerfan.
 
Alex North studeerde filosofie aan de universiteit van Leeds en werkte daar op de faculteit sociologie voordat hij begon te schrijven. Zijn eerste boek De Fluisterman werd een New York Times-bestseller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s