Charlotte de Monchy

Ik kreeg dankzij Boekerij de kans om een aantal vragen te stellen aan Charlotte de Monchy. Toen ik een KoboPlus abonnement nam heb ik de drie boeken die toen uit waren, Zes maand zonder, Enkeltje Ierland en Eens gegeven, achter elkaar gelezen! Ik was echt super onder de indruk van haar schrijfwijze en vond haar de Nederlandse Jill Mansell. Toen Nee, heb je uitkwam moest ik hem uiteraard direct lezen en ik had het voorrecht om haar nieuwste boek, Tegen beter weten in, te mogen recenseren. Om dus nu ook nog een digitaal interview met haar te mogen hebben was echt geweldig! Hopelijk genieten jullie net zo van Charlotte haar antwoorden als ik.

Waardoor ben je begonnen met schrijven?
Ik had een kantoorbaan bij een modemerk, maar ik wilde eigenlijk graag boeken schrijven. Op een dag heb ik die baan opgezegd en ben ik dat gaan doen. Dat is natuurlijk de korte samenvatting (-:!

Wilde je als klein meisje altijd al schrijfster worden of had je een heel ander beroep wat je wilde uitoefenen?
Ik weet niet meer hoe oud ik was, maar als kind zag ik mezelf later in een Engelse cottage achter een typemachine zitten met honden aan mijn voeten en een knisperend vuurtje in de haard. Ik denk dat dat door Jilly Cooper kwam, want die had altijd een auteursfoto op de achterkant van haar boeken met dat plaatje. Ik wist toen alleen niet dat die honden precies voor de deur gaan staan piepen als je net lekker op gang komt en dat je op tijd een blok op dat vuur moet gooien omdat anders de hele kamer in de rook staat…

Kun je ons iets over jouw schrijfproces vertellen?
Ik ga zitten en dan komt er wat. Het lijkt me heel fijn als ik van tevoren wist wat er precies zou gaan gebeuren. Dan zou ik een hoofdstukindeling maken en alles systematisch kunnen invullen, maar helaas werk ik niet zo. Op pagina 110 denk ik ineens, die dikke poes van haar heeft natuurlijk suikerziekte! En dan moet ik weer helemaal terug om er stukken tussen te zetten waarin ze hem injecteert met insuline. Heel onhandig.

Hoe voelde het toen je eerste boek werd uitgegeven?
Ik zweefde. Er is niets leuker dan dat je heel hard voor iets werkt en het lukt.

Je bent toch wel één van de Queens van de Nederlandse Feelgoods, hoe voelt het dat zoveel mensen jouw boeken lezen en niet kunnen wachten tot je een volgend boek uitbrengt?
Ik durf daar nooit echt bij stil te staan. Ik doe altijd net alsof ik de enige ben die mijn boeken leest. Als mijn nieuwe boek uitkomt lees ik ook de recensies niet. 

Je hebt al verschillende boeken geschreven, waar haal jij je inspiratie vandaan?
Dat weet ik niet precies. Ik ga zitten en dan komt er wat. Waar dat precies vandaan komt weet ik eigenlijk niet.

Wat vind je het moeilijkste aan het schrijven van een boek?
Er is altijd een moment tijdens het schrijven dat ik denk: Dit is een heel slecht boek! Ik kan beter gaan solliciteren bij het tankstation om de hoek. Daar moet ik dan even doorheen. Als het eenmaal af is ben ik altijd heel blij, maar dat komt ook omdat het ploeteren is. Leuk ploeteren, natuurlijk, maar toch.. 

Heb je nog een doel in je leven wat je graag ziet uitkomen, bijvoorbeeld een verfilming van je boeken of vertalingen hiervan? (iets compleet anders mag natuurlijk ook)
Mijn eerste boek is vertaald naar het Engels. Dat vind ik heel spannend. Het zou geweldig zijn als het gekocht wordt door een buitenlandse uitgeverij, maar ik weet ook dat die kans klein is.

Heb jij van je eigen geschreven boeken een favoriet?
Ik vond de sfeer in mijn laatste boek, Tegen beter weten in, heel fijn. Het was voor het eerst dat ik eraan zat te denken om een deel twee te schrijven, omdat ik zin had om weer terug te gaan naar die wereld.

Is er een (Nederlandse) auteur waar je tegenop kijkt en je misschien wel heeft geïnspireerd om te gaan schrijven?
De boeken van Jilly Cooper hebben mij erg geïnspireerd. Ik heb die echt verslonden vroeger. Ik weet nog dat wij maar één boek in het Nederlands hadden en de rest in het Engels. Mijn Engels was nog helemaal niet zo goed, ik was dertien, maar ik wilde ze zo graag lezen dat ik in bed lag met dat boek en een heel zwaar Engels woordenboek.

Zelf wilde ik graag nog zeggen hoe erg ik onder de indruk ben van je boeken. Ik lees Enkeltje Ierland haast elke vakantie omdat het boek mij zo’n blij gevoel geeft. Ik kijk reikhalzend uit tot er weer een nieuw boek van je op de markt komt!
Haha, wat een heerlijk compliment! Heel veel dank voor je vragen! Groetjes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s