Boekhandel Maashorst

Vandaag mag ik de Dutch Pride aftrappen met

Boekhandel Maashorst
Mondriaanplein 12
5401 HX Uden

In deze boekhandel werkt niemand minder dan onze eigen beer- en bookstagrammer: Merel beter bekend onder de naam booksbeerandbeyond.

Sinds gisteren 14.04.2020 is deze zaak weer open na tijdelijk dicht te zijn geweest door voorzorgsmaatregelen vanwege COVID-19. Dat is natuurlijk al een hele goede reden om meer over deze boekhandel te weten te komen. Daarom stelde ik een paar vragen aan Merel om meer te weten te komen over deze Brabantse boekhandel. 

 1. Kun je iets over jezelf vertellen en wat je werk is bij boekhandel Maashorst?
  Ik heb een 0-uren contract bij Boekhandel Maashorst, waar ik de laatste tijd alleen op zaterdag werk, omdat ik doordeweeks aan het studeren ben. Ik ben ‘gewoon’ verkoopmedewerkster: Ik help mensen met boeken uitzoeken en verkoop deze, en daarnaast schrijf ik soms recensies voor op de boeken en hou ik de social media bij.
 1. Waarom is Maashorst een boekhandel waar we echt naartoe moeten komen?
  Het is een ruime boekhandel met een leuke sfeer, vind ik zelf. Ik word zelf altijd heel blij van de kinder- en YA-hoek. Daarnaast hebben we laatst de winkel flink uitgezocht, waardoor we veel boeken in de korting hebben. Het is altijd leuk als mensen hier een pareltje tussen vinden!

een mooie winkel met een divers en groot assortiment. zou er wel graag meer scifi& fantasy zien maar dat mag de pret niet drukken. Genoeg andere mooie titels. Er werken daar aardige behulpzame mensen. Snuffel graag rond daar.

klant over boekhandel Maashorst
 1. Wat is jullie aanbod qua boeken?
  We hebben eigenlijk alle genres: Literatuur, kookboeken, fantasy, zelfhulpboeken, religie, kinderboeken, Young Adult, Engels, thriller en alles wat ik nu vergeet. Dingen die we een beetje ‘missen’ is een breder Engels assortiment en sommige geschiedenisboeken, maar we kunnen natuurlijk alles bestellen. 
 1. Lezen jullie alle boeken zelf om de beste tips te kunnen geven?
  Alles is niet echt mogelijk, maar we proberen inderdaad zoveel mogelijk zelf te lezen. Ik lees voornamelijk YA, fantasy, thrillers en maak hier en daar een uitstapje naar Feelgood, waar mijn collega’s voornamelijk literatuur lezen en hier en daar een uitstapje maken. Omdat we veelal in verschillende genres lezen, kunnen we daar redelijk goed tips in geven!
 1. Mensen lezen volgens onderzoeken steeds minder boeken, merken jullie dit ook in de winkel?
  Jazeker: Dat er minder wordt gelezen merken we vooral door het aantal jongeren in de winkel, die komen er niet zo vaak. Maar het is vooral online bestellen dat het lastig maakt voor de boekhandels. 
 1. Wat zou je willen meegeven aan mensen die steeds meer boeken online bestellen ipv naar de winkel te gaan?
  Dat ik het snap, want het is misschien makkelijk, maar het zorgt ervoor dat het straatbeeld anders wordt omdat lokale ondernemers ermee moeten stoppen. Daarnaast moet je je even bedenken dat er online verzendkosten aan verbonden zijn, terwijl je ook gewoon bij je lokale boekhandel kan bestellen en het boek gratis kan ophalen. Nu wil je misschien even niet de winkel in, maar een boekhandel is zo magisch: Ik word elke keer weer blij als ik er rondloop.
 1. Wat maakt Maashorst, voor jou als werknemer, een leuke werkgever?
  Omdat we een klein team zijn, voel ik een sterke band met mijn werkgevers en andere collega: Er wordt écht geluisterd naar je mening en ik krijg de vrijheid om initiatieven te nemen, zoals het opzetten van een leesclub. Daarnaast denk ik dat we allemaal weten waar elkaars sterke punten liggen, waardoor we snel en effectief kunnen handelen. De sfeer is daarnaast ook nog eens luchtig en fijn en iedereen heeft een liefde voor boeken.
 1. Ben je als werknemer bij een boekhandel niet steeds in de verleiding om alle boeken te kopen?
  JA. De hele tijd.
een kijkje in de winkel
 1. Het coronavirus heeft veel invloed op bedrijven en winkels, hoe heeft het jullie boekhandel beïnvloed?
  Door al het gedoe met mijn vader (hij heeft het corona-virus gehad) en doordat ik zelf in thuisquarantaine moest, heb ik een tijdje niet gewerkt. De boekhandel is ook even dicht geweest vanwege het virus en omdat we eigenlijk maar met vier krachten zijn, waarvan er twee niet konden werken. Vandaag (dinsdag 14 april) gaan we echter weer open en kunnen we er weer lekker tegenaan. Ik heb het echt gemist. Maar ik denk ook dat het een stuk rustiger gaat worden…
 1. Jullie hebben ervoor gekozen weer open te gaan, welke voorzorgsmaatregelen treffen jullie voor jezelf en de klanten?
  Om eerlijk te zijn kan ik die vraag niet goed beantwoorden, omdat ik zelf pas zaterdag hoef te werken, ik denk dat ik dan helemaal opnieuw wordt ‘ingewerkt’ met de nieuwe maatregelen. 
 1. Hanteren jullie momenteel andere openingstijden?
  Nee dat niet, we zijn ‘gewoon’ van dinsdag tot en met zaterdag open. Wel zitten we te denken over een boekenbezorgservice, zoals ze bijvoorbeeld doen bij Van Piere in Eindhoven.
 1. Heb je nog advies voor de mensen die naar jullie winkel willen komen m.b.t. het virus?
  Het is constant vrij rustig, dus de tijd maakt niet uit. Rond 2 uur ’s middags zit denk ik de ‘piek’. Ik zou je wel willen vragen niet elk boek op te pakken en om goed je handen te wassen voor je van plan bent naar de boekhandel te gaan, maar ja, dat moet overal!

Deze boekhandel heeft dus meer dan één voordeel. Het grootste is natuurlijk dat het een boekwinkel is! And we love bookstores! En dat die ook nog open is!! Daarnaast kun je er niet alleen terecht voor al je boekenwensen maar werkt ook Merel er op zaterdags en bij haar kan je niet alleen terecht voor het beste advies over boeken maar ook over het beste bier. En hé hoe vet is het dat je kan zeggen dat je Booksbeerandbeyond in het echt hebt ontmoet 😉

Dus alle niet-zieke Brabanders ga onmiddellijk naar Uden en steun de lokale boekhandels (houdt je uiteraard wel aan alle voorschriften van het RIVM). Niet in staat om naar de winkel te gaan? Volg deze prachtige zaak dan zeker op instagram!

met hun prachtige overzichtelijke winkel trekken ze zeker klanten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s