Dubbelleven – Chinouk Thijssen

Titel: Dubbelleven
Auteur: Chinouk Thijssen
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Pagina’s: 232
Prijs: 17,95
Verschijningsdatum: 31 maart 2020
Beoordeling: 🌟🌟🌟,5

de zeventienjarige Ivy Maron heeft maar één droom: modeontwerpster worden. Ze werkt op school daarom hard aan haar toekomst. Haar vriend Sander steunt haar onvoorwaardelijk, maar door school en haar vriend heeft ze maar weinig tijd voor haar beste vriendinnen, die erop hameren voorzichtig te zijn met Sander. Als Sander rare trekjes begint te krijgen durft Ivy dit niet aan haar vrienden en familie te vertellen en al snel wordt ze opgeslokt in Sanders wereld. 

“‘Sander weet wel waar hij mee bezig is,’ Als het te gevaarlijk zou zijn, zou hij het niet doen en dan zou hij zeker niet voorstellen dat ik mee zou helpen. ‘Ja ik geloof echt wel dat Sander weet waar hij mee bezig is.’ Marsha’s stem klinkt hees en ze kijkt me indringend aan. ‘Maar weet jij dat ook?’” 

Dubbelleven werd eerder uitgebracht onder de naam Blindelings voor degene die dit boek hebben gelezen zullen er dus ook overeenkomsten zijn. Maar in de boeken zitten zoveel essentiële verschillen waardoor je ze haast niet meer, op de basis na, met elkaar kunt vergelijken dus zelfs als jij Blindelings al las is Dubbelleven een absolute aanrader. 

Het verhaal op zich is een verhaal waar al veel young adult schrijvers voor hebben gekozen omdat het helaas nog steeds een actueel en belangrijk onderwerp is. Maar toch heeft Chinouk er door haar schrijfstijl een unieke draai aan gegeven. Chinouk haar schrijfstijl is meeslepend en heeft een duister randje waardoor je tijdens het lezen steeds alert en nieuwsgierig blijft na wat er staat te gebeuren.

Je merkt aan veel dingen dat dit boek een hele andere insteek heeft dan de populaire Truth or Dance reeks. In Dubbelleven zul je een stuk minder spannende twists vinden maar toch zijn de kleine dingen waardoor het verhaal anders verloopt dan je verwacht op goede wijze in het verhaal verwerkt en zorgt dit ervoor dat je als lezer steeds je aandacht erbij houdt.

De personages zijn voor mijn gevoel soms wel net te overdreven neergezet. De ouders lijken zich vooral zorgen te maken om hun eigen problemen en Ivy links te laten liggen en ook Marsha, de rijke vriendin van Ivy, gedraagt zich als een typisch rijkeluismeisje die niet genoeg aandacht krijgt van papa en mama. Dit wekte af en toe wat irritaties op.

 De naïeve acties van Ivy daarentegen waren goed uiteen gezet. Haar liefde voor Sander overschaduwt haar twijfel en zorgt ervoor dat ze hem steeds blijft verdedigen bij haar vrienden. En ondanks dat je direct weet dat ze domme keuzes maakt zijn het wel de beslissingen die jongeren in soortgelijke situaties vaak maken. Want als er is dat Dubbelleven duidelijk maakt dan is het wel dat liefde blind is. 

Chinouk Thijssen bracht bij Clavis eerder de succesvolle Truth or Dance reeks en Fataal spel uit. Naast auteur is Chinouk ook werkzaam als freelance corrector. Met Break a Leg, het tweede deel in de Truth or Dance serie, won ze de prijs voor Beste Young Adult Nederlandstalig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s