Interview Gaby Rasters

Gaby Rasters raakte me al toen ik haar boek Nooit meer bang las, en heeft me toen ik Hou me vast zoals ik was nog meer geraakt. Daarom moest ik haar gewoon vragen voor deze rubriek. Oktober is tevens borstkankermaand en daarom vond ik het belangrijk dat haar interview deze maand nog op mijn blog kwam te staan.
Gaby Rasters was dinsdag 15 oktober te zien bij koffietijd om samen met Joyce (de beste vriendin van Margriet) klik hier om het fragment terug te kijken. Tevens is mijn recensie van Hou me vast zoals ik was gisteren online gekomen op In de boekenkast hier vind je de recensie over dit prachtige aangrijpende boek.

Wat is de reden dat je bent begonnen met schrijven?
Ik schreef eigenlijk al mijn hele leven, gedichtjes en verhalen. Later ook veel blogs. Maar nooit een boek. Tsja en opeens had ik wel een boek in mijn hoofd en dat kreeg steeds meer vorm op papier. Een kennis van me vertelde over een crowdfund platform om een boekcontract te winnen en zonder na te denken heb ik daaraan meegedaan: en gewonnen! (Dit was in 2014 geloof ik, ik ben slecht in jaartallen). De reden was dus een duwtje in mijn rug. En een onderliggende reden was dat ik gewoon slecht in mijn vel zat en mijn gevoel van mij af wilde schrijven :-0 En dat is meer dan gelukt!

Kun je ons iets over jouw schrijfproces vertellen?
Mijn schrijfproces? Er plopt een zinnetje in mijn hoofd. Nee, dat zeg ik fout. Er plopt een gevoel in mijn hoofd en dan voel ik opeens het hele boek. Als een soort film voel ik het dan voor me (ja, klinkt gestoord). En dan pak ik een opschrijfboekje en daar zit ik dan 1 of 2 zinnen in en dat is mijn houvast. Ik ga zitten en schrijf, gewoon achter elkaar in een vloeiende beweging door. maakt niet uit waar ik zit of waar ik ben: als ik wil schrijven, dan schrijf ik. Ik heb een drukke baan en drie kinderen, dus niet altijd tijd. Ik pak daarom elk moment wat ik kan pakken en schrijf dan vliegensvlug. Overigens gaat mijn gezin bovenalles, dus mijn gezin gaat niet onder mijn geschrijf gebukt.

Je schreef al verschillende soorten boeken, wat is jouw favoriete genre om te schrijven?
FEELGOOD/romans. Ik wil mensen echt wel laten huilen en emoties laten voelen, maar wel op een fijne, warme en lieve manier. Het moet altijd oprecht en puur zijn. Authentiek. Zelfs mijn thrillers hadden huilmomenten en warme liefdevolle scenes.

Het eerste boek wat ik van jou las was ‘Nooit meer bang’. dit boek draait om 2 vrouwen waarvan hun leven door de aanslag op Brussel Airport volledig veranderd. Wat is de reden dat je over dit onderwerp wilde schrijven?
Ik zat tijdens de aanslag te ontbijten in een hotel in Brussel, dichtbij het raam. Opeens veranderde de kleur van de stad in oorlog. Ik wist niet wat me overkwam. Een bom was vlakbij de metro ontploft. Ik was bang. Bang om niet weg te kunnen en mijn kinderen nooit te zien. Ze hadden me de dag ervoor nog gevraagd om niet weg te gaan. Dat kwam binnen. Mijn gevoel heb ik verwerkt in dat boek. De rest is fictie en kwam gewoon uit mijn hoofd rollen.

Recent kwam jouw laatste boek, ‘Hou me vast, zoals ik was’ uit. Dit boek is gebaseerd op de strijd die een vriendin van jou aanging met borstkanker. Waardoor besloot je om dit boek te schrijven?
Ik moest dit boek schrijven, als een ode aan haar. Een eerbetoon en om de wereld te laten zien hoe zwaar het leven met borstkanker is. Voor haar, maar ook voor haar familie en vrienden. Ze belde me op tijdens mijn huwelijksreis en vertelde dat ze zo ziek was…….ik moest iets. Dus schreef ik dit boek.

Was dit boek niet erg emotioneel om te schrijven? En heb je momenten gehad waarop je dacht ‘ik kan niet meer’ en zo ja wat deed je om toch door te schrijven?
Ik kon heel vaak niet meer. En juist op die momenten kreeg ik een appje van mijn vriendin, die er toen nog was. Ze stierf voordat mijn boek af was en ik moest haar dood opnieuw gaan beleven in mijn boek….maar haar vriendinnen en haar partner stonden achter mij. Dat gaf mij een goed gevoel en ik vond dat ik niet mocht stoppen met schrijven. Ik heb gehuild en ik was er letterlijk ziek van af en toe. Mijn eigen leesdames lazen elke dag mee, zonder deze vrouwen (die elkaar niet kenden) had ik dit boek niet kunnen schrijven. Dat was te eenzaam en te moeilijk geweest.

Dit boek ligt uiteraard nauw aan je hart, had je veel inspraak in de layout en cover van het boek?
De uitgever heeft me ermee verrast. Ik vond het mooi, maar heb wel gevraagd of ze een Margrietje konden toevoegen. De naam van mijn vriendin was Margriet…..
Dat hebben ze gedaan en ook binnenin staan margrietjes.

Wat zou je willen zeggen tegen degene die graag een boek willen schrijven maar bang zijn afgewezen te worden?
Ik ben ook afgewezen. En ben weer opgestaan. Uithuilen en door! En nu ben ik op de fijnste plek ooit en bij de fijnste uitgever die ik mij kan wensen! En een boek schrijven doe je misschien vooral ook voor jezelf….dus laat zien dat je het kan!

En als laatste: Is er een Nederlandse auteur waar je tegenop kijkt en je misschien wel heeft geïnspireerd om te gaan schrijven?
Ik lees heel erg weinig. Slecht he? (Toen ik zelf begon met schrijven las ik zelfs helemaal niks….)
Ik lees nu de boeken van mijn lieve schrijfvriendinnen en ze inspireren mij enorm naast dat we lief en leed met elkaar delen. Ik hou erg van de schrijfstijl van Ellen Lina: aanrader! Daarnaast ben ik fan van alle boeken die de Boekerij onder het kopje feelgood en romans uitgeeft!

Lieve Gaby heel erg bedankt voor je mooie uitgebreide antwoorden. Ik hoop je snel eens in het echt te mogen ontmoeten. Dankzij jouw boek blijft Margriet voor altijd leven in de gedachten van mensen en heb je een prachtig eerbetoon voor je lieve vriendin gemaakt. Ook daarvoor wil ik je heel erg bedanken! Je hebt een van de moeilijkste verhalen op papier gezet zodat wij allemaal iets kunnen hebben aan deze dappere, mooie vrouw. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar wat we nog meer van jou kunnen verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s