Tien van de beste kinderboekenuitgevers van NL en BE

In het kader van de Kinderboekenweek heb ik besloten om deze 10e van de maand te wijden aan 10 uitgeverijen die zich specialiseren in kinderboeken. Natuurlijk zijn er veel meer dan 10 en ik zal vast een paar hele goede vergeten maar ik probeer het te doen met de ervaring die ik heb met uitgeverijen duss let’s do this, de uitgeverijen staan op alfabetische volgorde. 

Clavis Uitgeverij
Hun slogan is Wij maken kinderdromen waar en dat maakt ook zeker duidelijk dat ze zich richten op kinderen en jongeren. Ze zijn van zichzelf geen educatieve uitgeverij maar veel scholen hebben meerdere boeken van Clavis in hun bibliotheek staan. Clavis heeft boeken voor elke leeftijd en heeft zelfs een young adult afdeling die zich richt op jongeren vanaf tienerleeftijd. 

Uitgeverij de Fontein
Eigenlijk is uitgeverij de Fontein erg uitgebreid, ze geven zowat alle genres uit maar toch staan ze bekend als één van de grootste kinderboeken uitgevers van Nederland. Zo brachten ze o.a. de boeken van Jozua Douglas uit en hebben ze alle Roald Dahl boeken op hun plank staan. Ook voor wat oudere kinderen, jongeren, hebben ze een zeer uitgebreide collectie. Wie kent Het leven van een loser niet? Of de spannende jongeren thrillers van Mel Wallis de Vries. 
Hun auteurs kunnen worden uitgenodigd voor besprekingen op school, ook heeft de Fontein een speciaal lesmateriaal voor de bovenbouw en zelfs gratis promotiemateriaal voor juffen en meesters!

Gottmer Uitgeverij
Zegt Dikkie Dik, Boer Boris of Rupsje nooitgenoeg jou iets? Dan zit je nu bij de uitgeverij die o.a. deze series heeft mogen uitgeven! Ze hebben echt voor ieder wat wils, zo gaven ze voor jongeren de serie Geek Girl uit van Holly Smale en ook op de rug van De grijze jager boeken kun je hun logo vinden. Op hun site vind je zelfs een kopje met Gottmer leest voor, hier worden boeken voorlezen door o.a. auteurs, presentatoren en bekende acteurs.  Een prachtige uitgeverij met prachtige boeken, misschien ontdek je hier zelfs wel het nieuwe favoriete boek voor je kind.

Uitgeverij Kluitman
Is één van de oudste en grootste kinderboekenuitgeverijen van Nederland en bestaat al sinds 1864. Boeken van Kluitman. Wie is er niet groot mee geworden? is daarom zeker een goede slogan voor deze prachtige uitgeverij
Je vindt hier vrijwel alle soorten kinderboeken die er zijn, ze gaven de boeken van Dik Trom en Kruimeltje uit. Kluitman geeft boeken uit op AVI-niveau en veel scholen werken o.a. met hun boeken. Leesplezier staat bij Kluitman voorop, want hoe leuker lezen is hoe meer je leest en hoe sneller je beter leert lezen! 

Lemniscaat
Is opgericht in 1963 en is daarmee bijna honderd jaar jonger dan Kluitman maar behoort nog steeds tot één van de oudste kinderboekenuitgeverijen van Nederland. O.a. de verhalen van Gruffalo en Raad eens hoeveel ik van je hou worden door Lemniscaat uitgegeven. Ook zij zetten zich, net als o.a. Kluitman, in voor lezen in het onderwijs en hebben veel gratis lessuggesties en discussievragen over hun boeken die je kunt downloaden en voor de allerjongste is er een pagina met prachtige kleurplaten

Uitgeverij Leopold
Leopold is een onderdeel van WPG media en is gespecialiseerd in kinderboeken, Dolfje Weerwolfje, Woezel en Pip, Kikker, Muis? Ja inderdaad al deze boeken zijn uitgegeven door Leopold, je hebt dus vrijwel zeker ooit wel eens een boek van Leopold gelezen en in handen gehad. Ook zij bedachten met hun boeken in gedachten weer iets leuks en unieks voor alle scholen, namelijk speciale Leesbrieven, hierbij geven ze suggestisch hoe je hun boek op een leuke, originele manier kan delen met je leerlingen en bij elke brief vind je een leuke Doe opdracht voor in de klas. Ook vind je op hun site kleurplaten, voorleestips en hulp voor het maken van boekverslagen, een absolute tip voor alle ouders, juffen en meesters en natuurlijk kinderen! 

Moon Uitgevers
Moon is een onderdeel van Overamstel uitgevers en misschien zul je bij Moon niet direct denken aan kinderboeken maar meer aan Young Adult, en ja ze hebben natuurlijk onwijs veel en mooie Young adult boeken maar ze hebben ook zeker kinderboeken. Zo geeft Moon de boeken van Marianne en Ron uit en ook de Super Normaal boeken komen bij Moon vandaan. Verschillende van hun boeken zijn geschreven op AVI-niveau en kunnen dus gelezen worden voor school. 

De Vier Windstreken
In 1983 werd deze uitgeverij opgericht door de Zwitserse uitgeverij NordSüd Verlag maar is vanaf 2005 volledig zelfstandig geworden. Nog maar een hele jonge uitgeverij dus. Ze staan vooral bekend om hun prachtige prentenboeken zo gaven zij De mooiste vis van de zee en de boeken van De kleine ijsbeer uit! Persoonlijk wist ik niet eens dat deze boeken, die ik zo vaak gelezen heb en zelf één van mijn lievelingsboeken waren, werden uitgegeven door De vier windstreken. Ook zij hebben prachtige kleurplaten en geven verschillende lesideeën

De Vries – Brouwers
Over de kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had, wie kent dat boek nou niet! Maar wist je ook dat die grappige boek, dat bij zoveel mensen in de kast staat, is uitgegeven door deze Belgische uitgeverij? Ze hebben een groot aanbod van prachtige prentenboeken vanaf 3 jaar en deze zijn net als Over de kleine mol super leuk om te lezen. Maar eigenlijk verdiend deze uitgeverij alleen al door Over de kleine mol een plekje in deze lijst, want dat boek is gewoon geweldig!

Uitgeverij Zwijsen
Ik denk wel dat dit toch één van de beste uitgeverijen op kinderboekengebied is. Ze zijn als 170 jaar de toonaangevende uitgever in het basisonderwijs. Ze staan daarbij natuurlijk bekend om hun boeken die aansluiten op het schoolsysteem en op elk AVI-niveau te verkrijgen zijn. Hun motto is Breng leren tot leven en dit zie je doorschijnen in al hun boeken. Ze hebben op hun website een speciale inspiratiepagina waar je niet alleen inspiratie kan vinden als juf of meester maar ook specifiek voor ouders. Een prachtige leerzame uitgeverij waarbij de boeken overal in het basisonderwijs terug te vinden zijn. 

Dat waren ze alweer! Wauw wat zijn er toch veel prachtige uitgeverijen en dan heb ik nog zoveel niet in dit lijstje van 10 kunnen zetten. Wat ik erg leuk vind is hoe elke uitgeverij zijn eigen ‘hulp’ producten heeft voor op school of thuis. Als kinderboekenuitgeverij is je missie natuurlijk nog groter dan met uitgevers die vooral boeken voor volwassen uitgeven, zij hebben namelijk de taak om van kinderen lezende volwassenen te maken. En wat doen ze dat goed, want wie is nou niet groot geworden met de boeken van één of meerdere van deze uitgeverijen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s