Interview met Tamara Geraeds

Ik was zo blij verrast toen ik jouw boek Kwelling had gelezen en wist daarom ook direct dat ik met jou een interview wilde doen! Dus laten we maar direct beginnen met vraag 1

Kun je misschien wat over jezelf vertellen?

Ik ben geboren in Zeeland, maar woon al 30 jaar in Brabant. Behalve van mijn man, houd ik van lezen, schrijven, kleuren, films, uit eten gaan, badmintonnen en legpuzzels maken.
Ik schrijf al sinds mijn 15e en heb een eigen zaak sinds 2011. Mijn 1e boek verscheen in 2012 en inmiddels staan boek 9, 10 en 11 op de planning (de laatste twee zijn Engelstalig en die geef ik zelf uit).
Ik begon ooit als docent Engels op een middelbare school en na wat omzwervingen (boekhouding, pakjes bezorgen) besloot ik te gaan doen wat ik echt leuk vond: redactiewerk en teksten schrijven. Daarnaast geef ik nog steeds les, maar niet meer aan kinderen. Ik geef freelance cursussen Engels, Nederlands en creatief schrijven en verzorg redactie op boeken bij verschillende uitgeverijen en voor auteurs die hun boek zelf uitgeven. Daarnaast schrijf ik elke werkdag aan twee verschillende boeken.

Hoe ben je met schrijven begonnen?

Ik schreef thuis en op school bij het ‘doe iets voor jezelf’ uurtje al korte verhalen toen ik nog heel jong was. Mijn eerste gedichtje schreef ik toen ik net kon schrijven.
Op mijn 15e bedacht ik dat het leuk zou zijn om te proberen een heel boek te schrijven. Zonder haast, gewoon als ik er tijd voor had en zin in. Doordat ik nog op school zat en daarna ging studeren, deed ik 9 jaar over het schrijven van dat eerste boek. Daarna wist ik wel dat ik meer boeken wilde schrijven. De ideeën bleven door mijn hoofd tuimelen, en daar wilde ik iets mee doen.

Heb je een specifieke studierichting gevolgd om schrijfster te worden?

Nee, niet om schrijfster te worden, maar ik heb wel de opleiding tot docent creatief schrijven gevolgd, omdat ik graag redacteur wilde worden. Daarnaast heb ik een thuiscursus woordredactie gedaan en heb ik een aantal boeken over schrijven gelezen. De kennis die ik hierbij heb opgedaan gebruik ik niet alleen in mijn werk als redacteur en docent, maar ook als ik boeken schrijf.

Kun je ons iets over jouw schrijfproces vertellen?

Ik ben geen ‘plotter’, wat wil zeggen dat ik mijn verhalen niet uitgebreid uitdenk voordat ik ga schrijven. Daar vind ik namelijk weinig aan, haha, en bovendien vind ik het fijn om mijn personages (en het verhaal) de vrijheid te geven om hun eigen gang te gaan. Daardoor kom ik soms weleens vast te zitten, maar in uiterste nood kan ik altijd nog een stukje overslaan in het verhaal en het ontbrekende stuk er later nog bij schrijven.
Ik start dus met schrijven als ik een globaal idee heb van hoe het verhaal moet gaan, ik heb meestal alleen een rode draad. Natuurlijk moet ik wel weten hoe het begint en soms weet ik ook het einde al of bijvoorbeeld één gebeurtenis ergens middenin.
Bij het schrijven van een serie denk ik wel wat verder vooruit, omdat je in boek 1 bijvoorbeeld al dingen moet voorbereiden die in boek 3 gaan gebeuren.

Zoals ik net al aangaf is recent Kwelling uitgekomen, een psychologische thriller, maar je schrijft ook young adult fantasy. Waar haal jij je inspiratie vandaan voor beide genres?

Ik schrijf inderdaad thrillers voor volwassenen en fantasy voor jeugd en YA. Ik haal mijn inspiratie voor al mijn boeken uit zo’n beetje alles om me heen. Dingen die ik meemaak, dingen die ik om me heen zie, films die ik kijk, gesprekken die ik voer, etc. Mijn brein maakt soms de vreemdste associaties en daar komen leuke ideeën uit!
En thrillers en fantasy zijn mijn favoriete genres, dus daar schrijf ik graag zelf ook in.

Wat maakt het zo leuk om meerdere genres te schrijven?

Je hoeft je nooit te vervelen! En ik denk dat het ook wel goed is voor de inspiratie om zo nu en dan te wisselen tussen genres en doelgroepen.

Je boek ‘Echo’ is gebaseerd op waargebeurde verhalen. Was dit boek om die reden voor jou ook heftiger om te schrijven?

Zeker, al heb ik niets ervan – gelukkig – zelf meegemaakt. Het onderwerp kindermishandeling en –misbruik raakt me altijd heel erg. Ik heb bij sommige stukken echt zitten huilen en zelfs sorry gezegd tegen de personages.

Ik had het voorrecht mee te mogen doen met de leesclub van Kwelling en daarin vertelde je dat er een deel 2 van Kwelling aankomt, kun je ons hier al wat over vertellen?

Eh… nee. Hahaha! Sorry, maar ik moet nog even heel hard nadenken hoe ik daar iets over kan vertellen, zonder de hele clou te verraden en zonder te verklappen wat de connectie met Kwelling is.
Dat is altijd het lastige aan (mijn) thrillers: ik stop er graag verrassingen in en ik moet oppassen dat ik die niet al ga verraden. 😉

Nog meer spannend nieuws is dat in juni je nieuwe jeugdboek Christopher Plum en de Werelddraaier uitkomt! Waar gaat dit verhaal over en voor welke leeftijd is het?

Dat klopt! Het is alweer het 4e deel in de magische avonturenserie over de Ridders van de Ronde Tafel. Deze Ridders hebben als taak de wereld te beschermen tegen magisch kwaad. Ze zoeken verloren magische voorwerpen en wezens en brengen ze in veiligheid. Bij die taak worden ze geholpen door familiairen, magische dieren/wezens die verbonden zijn aan één Ridder en diegene helpen en beschermen.
De serie is geschikt voor kinderen van 9 tot 13 jaar en zowel voor jongens als meiden. De verhalen zitten vol spanning, humor en natuurlijk magie. Dit deel gaat over de reus Atlas, die wakker wordt en ervoor zorgt dat de wereld op zijn kop staat. Letterlijk!

De laatste vraag alweer, wat is jouw favoriete boek van Nederlandse bodem en waarom?

Mag het er echt maar 1 zijn?
*zucht*
Oké, dan kies ik Blauwe Plekken van Anke de Vries. Een klassieker. Hij blijft prachtig, ik lees hem nog steeds weleens. Ik moet er nog steeds om huilen.

Mag ik er nog een tip aan toevoegen? De zin van de ommezijde van Frank van Pamelen. Dat zit vol met woordgrappen. Ik heb dubbel gelegen om dat boek.

Heel erg bedankt Tamara voor jouw leuke antwoorden op mijn vragen! Ikzelf kan echt niet wachten tot het vervolg op Kwelling uitkomt! Hou ons op de hoogte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s