Interview met Chinouk Thijssen

Okay ik ben hier dus aan het #fangirling ik heb gewoon een interview gehouden met Chinouk Thijssen. (I’m a fan obviously!) Super bedankt dat je tijd hiervoor wilde vrij maken!

Wist je altijd al dat je schrijfster wilde worden?

Nee, zeker niet. Tot mijn twintigste ongeveer had ik er nooit bij stilgestaan dat je schrijfster kon worden, dat dat überhaupt een mogelijkheid was. Ik wilde eerst ballerina worden en daarna had ik geen idee meer. Door een beroepentest ben ik de zorg in gegaan, maar na een paar jaar vond ik dat niet meer leuk. Toen begon ik wel met schrijven, maar dat deed ik naast verschillende uitzendbaantjes, omdat ik lange tijd niet wist wat ik dan wel wilde. Totdat ik ondernemer in de boekenwereld werd (als freelance redacteur) en mijn eerste boeken uitkwamen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Inspiratie kan echt overal vandaan komen. Het nieuws, iets wat ik buiten zie, een zin die ik hoor, een herinnering, een droom (of nachtmerrie)…
Kun je ons iets vertellen over je schrijfproces?
Ik ben echt een planner. Voordat ik begin maak ik een karakterdossier om mijn personages alvast te leren kennen en ik maak een geraamte van het verhaal. De plot weet ik altijd al voordat ik de eerste zin op papier heb gezet. De eerste versie heb ik heel snel geschreven: in zes weken is die af. Ik schrijf alleen in de ochtenden, één of twee uur voordat ik begin aan mijn freelancewerk. Na die tijd laat ik het manuscript even liggen en daarna kan ik er zelf al een keer doorheen, voordat het naar mijn vaste groepje proeflezers gaat. Daarna trek ik nog twee weken uit om te herschrijven (de grote dingen eerst en dan de details) en dan wordt het naar mijn uitgever gestuurd.

Naast auteur ben je ook vlogster en geef je verschillende cursussen, is het niet lastig om deze dingen te combineren?

Heel lastig, haha. Ik ben al minder gaan doen dan ik vorig jaar deed, maar nog steeds zijn er te weinig uren in de week. Ik begin zo vroeg mogelijk, terwijl ik echt geen ochtendmens ben, en werk door tot ik mijn hele lijstje voor die dag af heb. De ene week is het drukker dan de andere, dus ik kan tussendoor wel even bijkomen, maar sommige periodes is mijn schema gewoon propvol, en dan is het wel goochelen inderdaad.

Momenteel ben je een van de populairste YA-auteurs van Nederland, hoe voelt het voor jou dat iedereen zo fan is van jouw boeken?

Wauw, wat lief! Ik vind het nog steeds iets geks. Ik zie mezelf ook helemaal niet zo. Volgens mij beleef ik heel veel dingen nog in een soort roes. Maar het heeft me echt verrast, alle leuke reacties op mijn boeken en de bookstagramfoto’s, fanart, berichtjes, mailtjes… Ik vind het een hele bijzondere community, de YA-wereld. De lezers zijn zo enthousiast! Dat is echt een droom die uitgekomen is.

Er is ook nog eens optie gekomen op de filmrechten van ‘Fataal Spel’. En in oktober ga je samen met Kitty Loduvica Payne van Glimlach Media aan de slag met het script, houdt dit in dat we nog een tijdje moeten gaan wachten op een nieuw boek van jou?

O nee hoor! Haha, dat gaat gewoon door. Eind mei komt natuurlijk Break a Leg uit en in oktober verschijnt het derde deel in de Truth or Dance-trilogie: Dance or Die. In het voorjaar van 2020 staat de herschreven heruitgave van een van mijn oudere YA-thrillers op de planning, die verschijnt dan in een nieuw jasje bij Clavis, en in de tussentijd ben ik al aan het plotten voor het boek dat hopelijk najaar 2020 zal verschijnen. In juni ga ik echt starten met schrijven. Dus voorlopig komen er nog genoeg boeken aan, en ik heb al ook twee ideeën voor daarna.

Op 28 mei komt het tweede deel van de ‘Truth or Dance’ triologie uit. Kun je zonder te veel te verklappen vertellen wat we van dit tweede deel kunnen verwachten?

Het tweede deel is heftiger, bevat meer spanning en een cliffhanger waardoor je meteen verder wilt met het laatste deel.

In oktober dit jaar zou ook het laatste deel van deze trilogie verschijnen, hoe voel je je nu deze reeks af is?

Opgelucht, maar ook een beetje verdrietig. Het liefst zou ik verdergaan met deze serie omdat ik de wereld zo fijn vind om over te schrijven. Maar dat zou afbreuk doen aan de trilogie, dus ik moet weer verder met nieuwe verhalen. Maar dat is ook fijn. Die kon ik niet schrijven zolang ik met de trilogie bezig was. Nu kan ik weer een hele andere kant van mezelf laten zien.

Toen je aan de ‘Truth or Dance’ trilogie begon wist je toen al hoe het moest eindigen of kwam je hier pas gaandeweg achter?

Dit wist ik al voordat ik aan deel 1 begon. Dat was een tip van mijn uitgever: ‘Zorg ervoor dat je de plot al weet en werk daar in drie boeken naartoe.’ Echt een lifesaver, want het had een stuk moeilijker geweest als ik het niet meteen al wist. Ik heb dus eerst in grote lijnen de plot bedacht, en tijdens het schrijven van alle drie de boeken kon ik hier steeds verder op inzoomen. De details kwamen dus wel wat later, maar toen viel (voor mij) alles op zijn plek.

En als laatste, wie is jouw favoriete Nederlandse auteur en waarom?

Dat is een moeilijke, want er zijn er echt heel veel die ik ontzettend goed vind. Ik heb het afgelopen jaar ook een hoop debuten gelezen die ik geweldig vond, maar ik zal het nu houden op auteurs van wie ik meer boeken heb gelezen: Daniëlle Bakhuis, Chantal van Gastel en Thomas Olde Heuvelt.

Ik val in herhaling maar nogmaals bedankt voor dit leuke interview! En mensen 28 mei!! komt deel 2 van Truth or Dance: Break a Leg uit! Dus op naar de winkels, reserveer online, lees (nog een keer) deel 1 Truth or Dance. En geniet deze maand nog van de nieuwste topper van Chinouk

Een gedachte over “Interview met Chinouk Thijssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s