Interview met Marina Folkers

Na zelf enorm genoten te hebben van ‘Onder de sterren van Montpellier’ was ik super blij om dit interview met Marina folkers! Nogmaals heel erg bedankt voor het meewerken!! En dan gaan we maar gelijk beginnen met de eerste vraag!

Hoe ben je met schrijven begonnen?

Als kind schreef ik veel verhalen in mijn vrije tijd, maar ook op school vond ik het geweldig als we een verhaal moesten schrijven. Het schrijven is op een gegeven moment een beetje in de vergetelheid geraakt, totdat ik artikelen begon te schrijven voor het Franse cultuurblad En route. Ik had altijd gedacht dat alleen creatief schrijven iets voor me was en artikelen schrijven leek me saai. Het tegendeel bleek waar. Ik vond het ontzettend leuk om de geschiedenis in te duiken en erover te schrijven. Ik heb Franse schrijvers mogen interviewen (o.a. Tatiana de Rosnay en Romain Sardou) en ik heb geschreven over mijn favoriete Franse zangers.
Na de geboorte van mijn zoon kreeg ik een idee voor een roman. Dit is Faye en Sean geworden. Daarna ben ik niet meer gestopt met het schrijven van feelgoods.

Heb je een specifieke studierichting gevolgd om schrijfster te worden?

Nee, helemaal niet. Ik heb Frans gestudeerd

Kun je ons iets over jouw schrijfproces vertellen?

Allereerst schrijf ik zomaar wat scènes op en langzaam wordt het idee in mijn hoofd een beetje helderder. Dan begin ik aan een eerste – hele rommelige – versie en ben ik nog steeds zoekend naar het verhaal. Ik schrijf kriskras door het verhaal heen, nooit chronologisch. Op een gegeven moment heb ik heel veel scènes en probeer ik die op volgorde te krijgen. Ik ben dan letterlijk aan het puzzelen. Het gebeurt dan ook dat ik er helemaal niet meer uitkom en ik vastloop in mijn eigen verhaal.
En soms krijg ik dan ineens een ingeving, waardoor veel scènes op hun plek vallen en er een lijn begint te ontstaan.
Een tweede versie is wat makkelijker, omdat ik dan globaal wel weet hoe het verhaal verloopt. Af en toe blijf ik met gaten zitten, maar ook daar komt uiteindelijk wel een oplossing voor. Hoewel ik dat op zulke momenten niet ervaar. ‘Komt dit ooit goed?’ is dan mijn grote vraag.
In de volgende versies richt ik me op het uitdiepen van scènes en het verbeteren van kromme zinnen.

Als je jouw eigen boeken zou moeten omschrijven hoe zou je dat dan doen?

Warme romantiek, waarin de nadruk ligt op de band die de hoofdpersonen met elkaar hebben of de relatie die ze aan het ontwikkelen zijn, al dan niet gehinderd door gebeurtenissen uit het verleden.

Zelf leerde ik je kennen door je nieuwste boek ‘Onder de sterren van Montpellier’. Hoe kwam je op het idee van dit boek?

Dat vind ik altijd zo’n moeilijke vraag, want waar ontstaat een verhaal precies? Vage ideetjes in mijn hoofd, die langzaam beginnen te groeien. Personages die ineens ontstaan. Waar komt dat vandaan? Ik weet het niet! Wel weet ik dat ik eerst met een ander idee bezig was, maar ik denk dat dit nog niet rijp genoeg was om op papier te zetten. Steeds kwam er een ander idee om de hoek kijken, andere personages, andere locaties… En al die ideeën bij elkaar werden ineens een idee dat uitgroeide tot Onder de sterren van Montpellier. Het klinkt vaag, hè? Vind ik wel, in elk geval!

In het boek is de omgeving op prachtige wijze beschreven is dit omdat je hier zelf ook bent geweest?

Ik heb in Zuid-Frankrijk gewoond en gewerkt. In mijn vrije tijd ging ik op ontdekkingstocht, en hoewel ik nooit in Montpellier ben geweest, kwam ik wel veel in de omgeving. Montpellier kende ik wel van foto’s van vrienden. En toen ik op zoek was naar een bepaalde setting voor het verhaal, bleek Montpellier perfect te zijn. Van Franse vrienden kreeg ik een heleboel foto’s toegestuurd en ik werd lid van een Facebookgroep over Montpellier, waar ik ontzettend veel enthousiaste reacties kreeg met tips en nog meer foto’s. Zodoende heb ik Montpellier redelijk goed leren kennen.

In ‘Onder de sterren van Montpellier’ komt een personage terug uit 1 van je eerdere boeken, heb je hier om een specifieke reden voor gekozen?

Ja, ik heb een zwak voor deze personage, dus op deze manier kon hij nog een beetje blijven bestaan. Maar ik weet ook dat lezers van dat boek het erg leuk vinden. Hij viel bij veel lezers behoorlijk in de smaak en sommigen hadden echt een bookcrush op hem. Dat was zo geweldig om te ontdekken! Voor hen heb ik dat ook gedaan. In Zoektocht terug heb ik deze personage ook terug laten komen.

Ben je op dit moment bezig met een nieuw boek? En zo ja kun je ons hier iets over vertellen?

Ik heb een maand of twee geleden mijn volgende roman bij mijn uitgever ingeleverd. Ze vond het een heel fijn verhaal. De titel mag ik ook al bekend maken: Meer dan ooit. Deze roman verschijnt in oktober. Verder kan ik vertellen dat het verhaal zich weer in Frankrijk zal afspelen, in de buurt van waar ik heb gewoond. Meer wil ik er nog niet over kwijt.

Je eerdere boeken waren prachtige romans, ben je van plan om bij dit genre te blijven of speel je met het idee voor een ander genre?

Nee, tot nu toe heb ik niet de behoefte om een ander genre te gaan schrijven. Ik vind feelgood zelf veel te leuk en je kunt er als schrijver ook alle kanten mee op.

En als allerlaatste: Is er een Nederlandse auteur waar je tegen op kijkt en je misschien wel heeft geïnspireerd om te gaan schrijven?

Heel eerlijk gezegd was ik niet op de hoogte van de Nederlandse schrijvers toen ik met mijn debuut bezig was. Pas toen Faye en Sean gepubliceerd was, ontmoette ik andere schrijvers en ben ik ook hier en daar wat gaan lezen van mijn Nederlandse collega’s. Ik heb me meer laten inspireren door Engelstalige feelgoodschrijvers, maar niet een specifiek iemand.

Lieve Marina heel erg bedankt voor je leuke en interessante antwoorden en we wachten vol spanning op je volgende boek ‘Meer dan ooit’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s